De allereerste mfb activiteiten dateren uit 2003 toen onder de naam Camphuisen.com een samenwerking met mfbfreaks gestart werd met als doel de organisatie van een bijeenkomst van MFB liefhebbers, de eerste van de inmiddels binnen vintage kringen bekende mfb meetings. Na een eerste zeer succesvolle meeting waar tevens eerst contact gelegd werd met de voormalige product manager Philips hifi, de heer Piet Gouw, is deze door mfbfreaks.nl en later mfbfreaks.com inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Waar in de begin jaren de focus nog voornamelijk op mfb luidsprekers lag omvat deze inmiddels het volledige 70/80/90 Philips Audio/Video product portofolio en is daarmee uitgegroeid tot een drukbezocht evenement binnen de kringen van vintage audio liefhebbers. Camphuisen.com fungeerde in de beginjaren vooral als documentatie centrum voor service manuals en als servicepunt voor reparatie en revisie werkzaamheden aan MFB luidsprekers.
Als voormalig programmeur heeft software altijd mijn interesse gehad, de stormachtige opkomst van p2p networking met eerst Napster en later het op bittorrent gebaseerde Piratebay sprak dan ook zeer tot de verbeelding. De onstuimige groei van de doorsnee muziek verzameling gecombineerd met mijn stevige interesse voor "all things audio" leidde in 2007 tot de registratie van piratelogic.nl waarmee stappen gezet werden om tot een applicatie te komen waarmee orde in het doornee mp3 oerwoud gebracht kon worden. De destijds beschikbare oplossingen voldeden niet naar mijn zin, te gesloten, te traag en zonder ondersteuning voor de sterk in opkomst zijnde mobiele apparaten. De Terratunes player, opgezet als webclient-server systeem, bood al deze ondersteuning wel, inclusief uitgebreide zoek en sorteer functies en kon ook nog eens prima overweg met met terrabytes aan muziekbestanden, iets waar de meeste oplossingen op stuk liepen.
Door ondermeer het beschikbaar komen van werkbare op NAS gebasseerde kant en klare oplossingen is in 2010 besloten het Terratunes project te laten voor wat het was en de focus terug te brengen naar MFB luidsprekers. In de periode tussen 2003 en 2012 liepen mijn activeiten als MFB servicepunt Amsterdam en Omstreken op een zacht pitje door waarbij een duidelijke groei in interesse naar het MFB geluid waarneembaar was. Na het stopzetten van het Terratunes project is vervolgens besloten te onderzoeken of het mogelijk was om de inmiddels bejaarde MFB technologie met moderne componenten nieuw leven in te blazen.
Door toepassing van MFB zijn de inhoud en vorm van een luidspreker behuizing van veel minder invloed op de akoestische output dan normaliter het geval is. Zolang driver, kastinhoud en mfb correctie op elkaar zijn afgestemd is er sprake van een vele malen grotere ontwerp vrijheid dan het geval is bij gesloten, afgestemde tunnel, poort en reflex behuizingen. Deze eigenschap maakt MFB zeer geschikt voor toepassing in situaties waar de beschikbare ruimte en/of vorm hiervan plaatsing van gangbare luidspreker behuizingen bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt zoals bijvoorbeeld in hoeken en smalle of ondiepe plekken.
Met dit in het achterhoofd is door Chris Dorricott-De Graef en Chris Camphuisen de firma Archidio opgericht. De naam, een samenvoeging van architectuur en audio, geeft beknopt aan waar het om draaide : het combineren van MFB techniek met Archidio vormgeving met uiteindelijk doel goed geluid te combineren met een vormfactor met minimale impact op de aanwezige architectuur.
Als proof of concept en tevens salestool is de A0 ontwikkeld, een schilderij paneel op A0 formaat die een totale diepte van 10 cm combineerd met een -3dB punt van 40hz. Zie in dit verband deze youtube demonstratie video en deze facebook pagina. Door onbekendheid met de markt en gebrek aan marketing budget bleven orders echter uit al bleek men wel zeer enthousiast over het door de A0 geproduceerde geluid en kwamen er vragen of dat ook apart verkrijgbaar was. Dit vormde de aanleiding om als Piratelogic te focussen op de ontwikkeling van een klein en handzaam MFB product en is besloten verkoop en ontwikkeling net als bij Archidio voor de verkoop van custom solutions deze los te koppelen en als ServoLabs verder te gaan met de verkoop van cash & carry producten uit de Piratelogic keuken.
Na een verrassend succesvolle introductie van de Little/One werd duidelijk dat MFB instaat is drivers gekozen vanuit een smal ontwikkel budget klassen beter te laten klinken. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden met drivers uit een hoger budget is besloten de gegenereerde inkomsten te gebruiken voor door ontwikkeling van het Little/One concept.
Uit tests met diverse woofers bleek dat hier de meeste winst te behalen viel al werd al wel vrij snel duidelijk dat qua sub laag de originele Little/One woofer nog steeds bar weinig concurrentie te duchten had, de winst zat zoals verwacht voornamelijk in het midbass gebied en daarmee de aansluiting naar de tweeter. Na test met drivers van Sica, ScanSpeak, SB acoustics en Faital Pro bleven er uiteindelijk twee kandidaten over, de SBacoustics en ScanSpeak waarbij de eerste bij een lage SPL een fractie betere laag reproductie liet horen. De Faital Pro viel af door het ontbreken van een stuk fundament. De Sica mist als pro audio driver de finesse van drivers zoals de ScanSpeak en Sbacoutics maar maakt qua impact en SPL een goede kans voor toepassing in een toekomstige high power uitvoering. Uiteindelijk is de keuze op de ScanSpeak gevallen daar deze bij toenemende SPL een beter laag reproductie weet vast te houden gecombineerd met een duidelijk hoger doorlopende FR en daarmee van alle onderzochte modellen het beste binnen het bestaande ontwerp past.
De verder doorlopende woofer FR maakte het mogelijk de overname frequentie van de tweeter naar boven te verschuiven wat de vervorming cijfers duidelijk ten goede komt. Ook hier is gezocht naar een model wat binnen het bestaande ontwerp pastte, enkele veelbelovende kandidaten vielen hierbij op voorhand af omdat deze fysiek niet paste zonder vergroting van de baffle. Uit luistertest kwam al vrij snel naar voren dat tweeters met een eigen druk kamertje gecombineerd met een neodium aandrijving de voorkeur hadden, na tests met ScanSpeak, Seas, Dayton en SB acoustics drivers is uiteindelijk de keuze op de laatste gevallen waarbij om e.e.a. passend te krijgen is uitgeweken naar uit het lood geplaatste tweeters resulterend links/rechts model.
Naast driver onderzoek is er ook geluisterd naar en gemeten aan analoge AB v.s. klasse D versterking en aanpassingen van de scheidings, limiter en correctie filters. Voor zover er verschillen tussen AB en D versterking waarneembaar waren zijn deze binnen het bestaande ontwerp dermate klein dat hier verder niets mee gedaan is. De crossover filters zijn aangepast aan de hogere overname frequentie tussen woofer en tweeter en ook de mfb correctie loop is aangepast op het gebruik van de nieuwe StarBass 54 accelerometer. Als laatste is de dynamic low protection (dlp) aangepast op de nieuwe woofer.
De allereerste little/one's waren vooral gebouwd als proof of concept, kom luisteren naar kastjes van 17 bij 17 bij 24 centimeter en laat u met uw ogen dicht compleet op het verkeerde been zetten. Dat met de ogen dicht had nog een andere functie want de afwerkings kwaliteit van de gebruikte kastjes stond vaker ter discussie dan het geproduceerde geluid ervan. Zo waren bij de woofers de gevolgen van de noodzakelijke inbouw van de StarBass versnellingsopnemer duidelijk zichtbaar voor het geoefende oog. Bij de nieuwe ScanSpeak woofer is het gelukt de inbouw vrijwel onzichtbaar te laten plaatsvinden.
Een ander punt van aandacht was de versterker module welke voorzien was van een sticker als frontplaat, een oplossing die technisch prima voldeed echter optisch gezien voor verbetering vatbaar was. De geringe warmte productie van de Little/One module maakt het mogelijk de diecast module te vervangen door een ingefreesde ruimte waarin de versterker module tegen een professioneel gezeefdrukte frontplaat is geplaatst welke tevens dienst doet als koellichaam.